12 potraw wigilijnych

12 potraw wigilijnych na polskim stole

W Polsce kolacja wigilijna to najważniejsza uroczystość roku. 24 grudnia to dzień przygotowań tradycyjnych dań dla całej rodziny. Chociaż ten posiłek jest zarezerwowany dla najbliższych zwykle należy ustawić dodatkowy talerz i miejsce dla nieoczekiwanego gościa, a nawet włóczęgi. Co jest specjalnego w wigilijnej kolacji? Większość dań gotuje się specjalnie w tym wyjątkowym dniu i tylko raz w roku!

Te wigilijne tradycje kierują się raczej zwyczajami niż wiarą. Zarówno chrześcijańskie konserwatywne rodziny oraz te bardziej nowoczesne świętują Boże Narodzenie z tradycyjną kuchnią unikając mięsa, które tego dnia jest niedozwolone. Taki dzień nazywamy w Polsce postem. Zatem to, co w wigilię znajdziemy na talerzach, opiera się głównie na produktach sezonowych, które w ogóle dostępne są podczas zimowej pory roku. Wszystkie tradycje wigilijne, w tym także tradycje kulinarne, są mieszanką obyczajów pogańskich i obrzędów religijnych wprowadzonych przez Kościół Katolicki, lokalne tradycje i różne kultury ludowe np. górale, kaszubi. Kolacja wigilijna, która zgodnie z tradycją obejmuje 12 dań i deserów trwa nawet kilka godzin. Podczas lub po kolacji następuje rozdanie prezentów bożonarodzeniowych, które przynosi św. Mikołaj.

Kolacja wigilijna zaczyna się w określonym momencie – gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda. Głowa rodziny rozdaje wszystkim opłatek i każdy wymienia się życzeniami dotyczącymi głównie dobrego zdrowia i dobrobytu łamiąc się przy tym wspomnianym opłatkiem. Jedną z tradycji wigilijnych jest fakt, że podczas posiłku wszyscy goście powinni posmakować wszystkiego. Warto wspomnieć również, że podczas nakrywania stołu gospodarz rozsypuje pod obrusem sianko przypominając przy tym, że Chrystus urodził się w żłobie.

Dlaczego akurat 12 potraw wigilijnych? To właśnie tradycja wymaga dwunastu tradycyjnych dań serwowanych podczas polskiej wigilii. Zgodnie z przesądami liczba ta symbolizuje dwunastu Apostołów, jest symbolem bogactwa oraz dwunastu miesięcy roku. W związku z ilością potraw, ich przygotowanie zajmuje gospodyniom dużo czasu. Wiele restauracji i sklepów oferuje gotowe dania, ale Polacy wciąż wolą gotować tradycyjne i domowe przepisy, ponieważ te zawsze smakują lepiej. Niektóre konkretne potrawy mogą różnić się od różnych regionów i kultury.

Przyjrzyjmy się więc 12 potrawom. Wigilijna kolacja zazwyczaj zaczyna się od czerwonego barszczu z uszkami, czyli inaczej od zupy buraczanej. Dla tych, co nie przepadają za smakiem czerwonego barszczyku często gospodynie szykują niezastąpioną zupę grzybową. W zależności od upodobań rodziny zupa może być ugotowana na pieczarkach lub suszonych grzybach. Zdaniem niektórych Polaków, smak suszonych grzybków należy do polskiego dziedzictwa kulinarnego. Gdzie znajdziemy takie prawdziwe borowiki lub kurki jak nie w polskich lasach? Po zupach przychodzi czas na jedną z głównych potraw, jakim jest karp w różnych odmianach. Karp jest wigilijną koniecznością we wszystkich domach podczas świąt i jest bardziej popularny niż inne szlachetne ryby, np. węgorz czy szczupak. Karp może być smażony na głębokim tłuszczu podawany z kiszoną kapustą z suszonymi grzybami, sałatką warzywną lub ziemniakami. Karp podawany jest również w sosach, w śmietanie lub może być faszerowany pietruszką. Często też osobną potrawą na wigilijnym stole jest karp po żydowsku. Wszystko zależy od regionu i kultury rodziny. Poza karpiem znajdziemy jeszcze jedną popularną rybę, którą Polacy jedzą przez cały rok – śledź. Ta ryba zazwyczaj podawana jest w sałatce, do której dokładamy kwaśne jabłka, cebulkę i śmietanę. Zwykle podawana jest z ziemniakami. Czego jeszcze nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Każde dziecko wie, że najbardziej rozpoznawalnym polskim daniem są pierogi. Jak wygląda świąteczna wersja pierogów? Te półokrągłe pierogi nadziewane są kapustą lub kiszoną kapustą i suszonymi grzybami leśnymi. W niektórych regionach Polski gospodynie nadziewają pierogi serem białym z rodzynkami lub wędzonymi i suszonymi śliwkami.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć deserów. Jednym z nich jest kutia. To pradawny deser pochodzący z Europy Wschodniej. Jest to mieszanka gotowanych, nieprzetworzonych ziaren pszenicy, gotowanego maku, miodu, suszonych lub kandyzowanych owoców, a także różnych orzechów – zwykle migdałów, ziaren słonecznika lub orzechów włoskich. Jednakże kutia nie jest przyrządzana we wszystkich domach. Jeszcze innym deserem wigilijnym jest piernik. Tradycyjny staropolski piernik wymaga dużo czasu i uwagi gospodyni. Ciasto składa się z mieszanki przypraw piernikowych, cukru, jajek, mąki oraz miodu i smalcu. Piernik przygotowywany jest kilka tygodni przed wigilią, aby mógł wydobyć z siebie wyjątkowy smak. W wielu domach piernik podawany jest z powidłami śliwkowymi. Poza piernikiem, Polacy pieczą także ciasteczka imbirowe, które często dekorują posypkami i farbami spożywczymi. Nie można zapomnieć również o makowcu. Mak symbolizuje dobrobyt więc ziarna w świątecznym makowcu muszą być naprawdę duże.

Co znajdziemy na wigilijnym stole do picia? Poza tradycyjną herbatą lub kawą, na stole nie może zabraknąć kompotu. Polacy uwielbiają suszone i wędzone owoce, tj. śliwki, jabłka, gruszki, rodzynki i morele, z których ów kompot jest ugotowany. Zdaniem dietetyków, kompot z suszu podawany na koniec kolacji poprawia i przyspiesza trawienie.

Post navigation

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *